Saturday, 7 Dec 2019

Printade plagg – trenden är tillbaka

Som du säkert redan vet lever trender i cykler och kommer och går under längre perioder. Modetrender vi nästan glömt bort är helt plötsligt på nytt det hetaste i branschen. Uttrycksfulla kläder och accessoarer har vid flera tillfällen varit en stor trend i modevärlden. Nu är printade t-shirts och kläder med tydliga ”statements” här igen. En kul trend som öppnar upp för en personlig stil!

Mode – mer än bara kläder

I år är det uttrycksfulla modet ett trendigt inslag i alla typer av modesvängar. Det handlar helt enkelt om att ge kläder en större betydelse än plagget i sig. Något som i och för sig inte är ett nytt fenomen i branschen. Mode har i tider representerat mer än bara kläder och faktiskt haft en betydande roll i historien. Det finns till och med klädesplagg som revolutionerat samhällets syn på olika saker. Förr förmedlades uttryck och känsla på ett mer abstrakt sätt på kläder och accessoarer. Idag finns däremot direkta metoder som är anpassade för den här typen av modetrend. Prints, mönster och tryck på olika typer av plagg är ett exempel. För dig som vill anamma 2019 års print-trend är tipset att trycka upp ett unikt statement på en tygpåse eller t-shirt. Klicka in på den svenska tryckerisajten Printer som erbjuder ett sprängfyllt utbud av fina produkter. Välj och vraka mellan kläder och accessoarer att trycka upp en bild, ett budskap eller kanske logo på.

Ett personligt plagg gör hela din stil mer unik, vilket är ett återkommande inslag i årets modetrender. Den här säsongen handlar mycket om att våga vara dig själv och stå för den du är. Punken är till exempel en subkultur som flera modehus inspirerats av i sina höstkollektioner 2019. Det är ett starkt bevis för att det uttrycksfulla modet åter är här.

Tryckteknik och material

Det kan vara bra att känna till olika tekniker när det gäller textiltryck. Dels för att du själv bättre kan välja tryckvänliga produkter, dels för att du lättare ska kunna välja rätt i butiken. Inte sällan är modekedjornas t-shirts med tryck av dåligt material. Det innebär att trycket snabbt slits och efter ett par tvättar är plaggets print inte längre synligt. Screentryck, digitalt tryck, vattenbaserat tryck och flerfärgstryck är tekniker som används för att printa klädesplagg och accessoarer. Beroende på motivets färgläggning, design och syfte är en teknik mer fördelaktig än en annan. För att trycket ska hålla sig fint under en längre tid spelar även materialet en viktig roll. Materialet påverkar också hur den slutliga trycket blir. Fleece och stickat material är till exempel svårt att trycka på, men i dessa fall kan brodyrtryckteknik vara ett alternativ. Lösningen finns i stort sett för alla typer av plagg, material och motiv. Det gäller dock att hitta rätt balans mellan tryck och plagg!