Thursday, 21 Sep 2023

Färga kläder med mat

Inget att ha på dig eller helt enkelt tröttnat på de plagg som du har? Du är inte ensam och även om garderoben är helt full är det många som känner att de inte har något att bära på kroppen. Det kan handla om allt från att kläderna känns tråkiga och urtvättade, till att de inte längre håller måttet för vad som anses vara rätt i tiden.

Att skänka bort eller sälja sina kläder är alltid ett alternativ, men det är det naturligtvis inte alla som vill. Med små enkla knep kan man ge plaggen nytt liv och dessutom vara helt miljövänlig på kuppen.

Få människor är medvetna om att det faktiskt går att färga sina kläder med mat och råvaror av olika slag. Det vanligaste är att man köper textilfärg och använder i tvättmaskinen, men färgen är sällan bra för varken huden, maskinen eller för miljön. I matbutiken nära dig kan du hitta allt du behöver för att färga om dina kläder, oavsett om det handlar om jeans, t-shirts eller underkläder.

Vilken matvara du ska använda dig av beror naturligtvis på vilken färg som du vill att kläderna ska få. De allra flesta människor har någon gång fått en kaffefläck på tröjan som aldrig går bort, vilket är ett utmärkt exempel på vad kaffe kan göra om det används på rätt sätt. Ju ljusare plagget är från början, desto ljusare kommer även färgen bli. Även te går mycket bra att färga med och ger en beige till brun nyans och en mycket dovare ton än kritvitt.

Rödbetor, blåbär, gurkmeja, rödlök och växter. Utbudet är stort och internet kryllar av människor som har testat på färgprocessen. Det bästa är naturligtvis att ha tillgång till en riktigt stor kastrull, så att tyget har möjlighet att koka tillsammans med maten/kryddan. I vissa fall kan det även gå bra att använda sig av badkaret eller en balja, men det viktigaste är att karet är så stort att vätskan från färgen kommer kunna tränga in överallt. Använder man sig av en alldeles för liten kastrull/kar så finns risken att färgen blir ojämn eller att man får en batikliknande känsla på tyget.

Batik-mönster är förövrigt mycket lätt att fixa för den som vill och det bästa sättet är inte att använda sig av en liten kastrull, utan gummisnoddar eller andra band som du inte är speciellt rädd om. Du grabbar enkelt tag om tyget där du vill att mönstret ska finnas och samlar upp en del i din hand. Se därefter till att du sätter gummisnodden hårt runt tyget som du har samlat upp, nästan som om du skulle sätta upp en hästsvans i ditt hår. Låt sedan plaggen koka eller ligga och dra i karet tills önskad färg är uppnådd.

magazine-o