Monday, 27 May 2024

Jeans – ett älskat plagg

Få plagg är så universalt älskade som jeansen. För människor i alla åldrar är de ett av de mesta basplaggen som funkar för de flesta tillfällen. Läs mer nedan om denimbyxans historia, och hur du kan köpa snygga och sköna jeans online.

Jeansen idag

Idag har de flesta minst ett par jeans i sin garderob. Det finns stor variation, från sköna baggyjeans till eleganta modeller som påminner om kostymbyxor. Oavsett smak kan du alltså hitta snygga jeans i din personliga stil och med internets hjälp kan du shoppa hemifrån.

Tidigare har näthandel varit riskabelt när det gäller att handla denimbyxor som ju har speciella storlekar. Idag har många butiker som Åhléns öppet köp och fri retur, så utgå från byxor du redan har när du väljer storlek, och passar de inte är det bara att skicka tillbaka. Och nu när modet svängt från snortighta stuprörsjeans till lösare passformer är det enklare än någonsin att hitta modeller som sitter bra.

Jeansens historia

Denimtyget uppfanns redan på 1600-talet, och eftersom det var både tåligt och billigt att tillverka användes det av fattiga personer och kroppsarbetare.

I slutet av 1800-talet uppfanns den moderna denimbyxan av skräddaren Jacob Davis. Denimtyget i kombination med förstärkande nitar gjorde byxan till ett populärt arbetsplagg. Davis hade dock inte råd att själv söka patent för sin uppfinning, utan delade på kostnaden med en viss Levi Strauss. Och så var märket Levi’s fött. Levi’s-jeansen gick hem hos bland annat gruvarbetare. Och precis hur tåliga de var bevisades 2022 då ett par Levi’s från 1800-talet upphittades i ett gruvschakt i förvånansvärt gott skick. Byxorna auktionerades ut och såldes till ett slutpris på cirka en miljon kronor.

Under 1900-talet kom jeansen att bli ett modeplagg, från femtiotalets rebeller till 70-talets utsvängda jeans och 90-talets denimbonanza med jackor, hattar och väskor i denim. Favoritfärgen har gått från brunt till blått, men idag förekommer jeans i alla möjliga färger och passformer.

magazine-o