Thursday, 5 Aug 2021

Kort om klädkoder

Klädkoderna går att dela in i olika nivåer, en av de mest formella klädkoderna är högtidsdräkt. Sedan finns det en rad andra klädstilar som är mer avslappnade. Varför det är bra att känna till vad de olika koderna innebär beror bland annat på att göra det enklare, både för dig och andra. Du behöver till exempel inte känna dig stressad du blir inbjuden någonstans och det står en viss klädkod på inbjudan. Detsamma gäller, alltså mindre stress, ifall du själv ska bjuda in folk och vill att de ska klä sig på ett visst sätt. Då räcker att du skriver ner klädkoden.

Här kan du läsa lite kort om några av de “finaste” klädkoderna, från högtidsdräkt till kavaj.

Högtidsdräkt

Högtidsdräkten är en av de mest formella klädstilarna som finns. Denna innebär att alla herrar ska bära frack och damer bör bära en långklänning. Det finns dock andra regler för personer i militären eller liknande, de har nämligen en speciell klädsel som de bör bära. Klädkoden kan dessutom vara lite smått annorlunda beroende på vilken tillställning det är.

Jackett

Jackett är en rätt formell klädkod, den kallas även för förmiddagsdräkt, och är avsedd för herrar. Denna klädstilen bör endast bäras under dagtid, endast före klockan 18. Klädkoden är dock inte särskilt vanlig här i Sverige utan främst i Storbritannien. Där används den främst vid bröllop och även på hästkapplöpningar.

Smoking

En annan vanlig klädkod är smoking. Den går att beskriva som en finare stil jämfört med kostym men inte lika formell som jackett. Klädkoden går även under namnen “dinner jacket” och “tuxedo” i Storbritannien samt USA. Men ett av de vanligaste benämningarna för koden är “black tie” vilket de flesta har hört talas om. Den består av en smokingkavaj, svarta byxor och en vit skjorta. Precis som många av de stiligaste klädkoderna är det lättare att hitta herrkläder till stilen. För damer kan du behöva göra lite mer efterforskning.

Mörk kostym

För klädkoden mörk kostym bör herrar bära en kostym helt enkelt. Den ska då vara mörkblå, mörkgrå eller svart beroende på tillställning. Skjortan under kostymen bör helst vara vit och herrarna bör antingen ha en fluga eller en slips. För damer innebär denna klädkod en fin kjol med topp eller en festlig klänning som inte visar allt för mycket hud. Klänningen/kjolen behöver dock inte vara golvlång som med de finare klädstilarna.

Kavaj

Kavaj är den klädkoden som anses vara minst “fin”, men ändå en av de finaste. Herrar bör självklart bära en kavaj, den får gärna vara i en ljusare färg, samt slips/fluga. Damer kan bära en elegant klänning, byxdress eller kjol. För denna stilen bör damklädseln inte nå golvet. För mörk kostym gör det inget ifall damkläderna är golvlånga, för denna bör de inte göra det.

magazine-o