Thursday, 5 Aug 2021

Miljövänlig och tycka om mode – går det ihop?

Är det möjligt att både bry sig om klimatförändringarna och samtidigt tycka om mode och skönhet? Här kommer tre tips på hur du kan kombinera ett mer miljövänligt liv och samtidigt vara snyggt klädd.

Den där tröjan

Det är enkelt att gå i affärer och se den där tröjan som man känner att man bara måste ha – det är många av oss som känner igen oss i det. Samtidigt är vi nu också många som utifrån klimatskäl kan tänka oss att inte göra den där weekendresan till London, för att köpa ett par snygga stövlar och en tröja. Under senare tid har media börjat skriva om modeindustrins påverkan på klimatet och miljön – och det är ingen rolig läsning. Det visar sig att det inte bara är weekendresan till London som är ett problem, utan även klädköp. Samtidigt måste vi ju ha på oss kläder och det är onödigt att köpa kläder och produkter som vi inte tycker om.

1# Ett konsumera mindre

Det första vi alla måste göra är att konsumera mindre. När vi ser den där tröjan eller klänningen som det nästan står vårt namn på, så bör vi stanna upp innan vi plockar fram kreditkortet och handlar. Ett bra sätt att konsumera mindre är att aldrig impulsköpa. När du ser tröjan eller klänningen, så lägg det på minnet och tänk: “Om jag verkligen vill ha den, så kommer jag tillbaka och köper den en annan dag.” Om du inte kommer ihåg klädesplagget så var tröjan eller klänningen inte så viktig. Tänk också på att vi kan bli lurade av att det kallas rea. Visst, när det är rea så brukar koftan eller jeansen inte alltid finnas kvar, men det kan ändå vara klokt att vänta. Du kan välja att återkomma om 30 minuter eller skjuta upp inköpet till nästa dag, för att se om det verkligen är ett klädesplagg som du kommer att använda.

2# Handla mindre, men bättre

Det finns något mycket positivt i att handla klimatsmart, förutom för klimatet så klart, och det är att det är bättre att handla kvalitet än billig massproduktion. Istället för att du köper en sladdrig t-shirt för 79 kronor, så köper du en bra t-shirt för minst 300 kronor, som kommer att hålla många tvättar och ändå både se snygg ut och behålla passformen. Planera dina inköp och tänk på att handla kläder som du kan vilja bära under flera år. Du kan alltså med gott miljösamvete köpa den snygga klänningen eller koftan från Filippa K på Afound – sofistikerad och tidlös design med cirkulär hållbarhet i fokus.

3# Second hand

Många av oss har redan börjat att handla på second hand och i vintagebutiker, både då det är trendigt, men också ger en möjlighet att hitta det där lilla extra. Ett av problemen med klädindustrin är tillverkningen, att det krävs så mycket vatten, kemikalier och naturresurser för att tillverka ett klädesplagg. Om du handlar kläder på second hand så hjälper du till att minska klimatförändringar, giftutsläpp och sparar på jordens resurser.

magazine-o