Tuesday, 23 Jul 2024

Mode på arbetsplatsen

Mode och snygga kläder är något många är intresserade av men hur ser det egentligen ut med mode på arbetsplatsen? Om man har ett kontorsarbete kan man troligen prioritera klädsel, men hur ser det ut om man arbetar på ett kärnkraftverk, i skogen eller med sanering?

Finns det snygga arbetskläder?

När det gäller arbetskläder var det tidigare vanligt att de bara fanns i svart, reflexgult och liknande men i dag kan man faktiskt finna arbetskläder i lite andra färger. Det finns till exempel kläder i rosa, rött och olika nyanser av grönt. I de allra flesta fall är det reflexgula fortfarande standard men om man har ett eget företag kan man såklart välja att ha de arbetskläder man själv trivs med.

När det gäller skyddsskor har de också bara funnits i en variant. Men i dag kan man finna skyddande skor som ser ut precis som ett par helt vanliga gymnastikskor. De är mjuka och sköna samtidigt som de har spiktrampsskydd och stålhätta. Om man gillar kängor bättre än skor finns det också sådana med godkänd skyddsklass.

Mode och säkerhet

Många som gillar snygga kläder väljer också att ha dem på arbetsplatsen. Det många inte kommer ihåg är att de fina kläderna faktiskt kan innebära en säkerhetsrisk. Inom en industri kan en snygg sjal fasta i en maskin, man kan tappa något tungt på foten och ett par högklackade skor är ofta inte speciellt effektiva att gå omkring i på nätgolv eller liknande. När det gäller arbete kan det alltså finnas risker med att vara snyggt klädd istället för att se till säkerheten. Arbetskläder finns till för en anledning och många gånger är det just av säkerhetssyfte de används. Det kan handla om att man måste synas bra i mörka utrymmen eller så ska man skyddas mot kemikalier eller annat.

Arbeten där kläder inte spelar roll

Inom vissa arbeten spelar det inte någon roll vad man har på sig. Det kan handla om att kläderna helt enkelt ska vara funktionella för ändamålet. Om man arbetar inom skola eller dagis är det viktigare att ha bekväma kläder man kan röra sig i. Då behöver man inte stålhättor eller snygga klänningar. Om man sitter på ett kontor kan de högklackade stövlarna fungera tillsammans med kjol, och om man arbetar i stallet gäller det att ha kläder som skyddar mot skrapsår med mera. Man bör inte heller ha kläder man är rädd om eftersom det finns risk att man smutsar ner sig, ramlar av en häst eller råkar rispa upp ett hål i byxorna.

Mode och arbete

Man kan som synes kombinera mode och arbete inom vissa yrkesområden. Under senare år har det också dykt upp snygga arbetskläder i flera färger och modeller vilket gör att man kan anpassa kläderna efter sin stil.

magazine-o