Monday, 27 May 2024

Få kläderna att hålla längre

Kläder slits och ju mer omtyckt ett plagg är, desto oftare kommer det att användas. Det är inte ovanligt att svarta jeans blir grå efter en tids användning och många tvättar eller att knappar på tröjan lossnar efter ett tag. En annan vanlig situation är att blixtlåsen inte längre fungerar. I vissa fall fastnar det och i andra fall har de gett upp helt. Att värna om sina kläder är inte bara viktigt för plånboken, utan konsumtionen av kläder har en stor inverkan på miljön. I denna text får du lära dig om hur du får dina kläder att hålla mycket , mycket längre.

  • Tvätta rätt – En av de absolut viktigaste punkterna är naturligtvis att man tvättar kläderna rätt och använder rätt dosering när man häller i tvättmedel. Man bör alltid följa instruktionerna som finns i plagget och i vissa fall tycker kläderna inte om att tvättas i maskin alls.
  • Nagellack – Med ett genomskinligt nagellack kan man komma långt. Det har troligtvis de flesta kvinnor upplevt när det har uppstått en akutsituation med ett par strumpbyxor. Nagellack kan dock även användas till andra tillfällen, t. ex. för att få knappar att hålla bättre.
  • Dra upp dragkedjan – Oavsett vart dragkedjan sitter, om det är i ett par byxor eller i en jacka, så ska du alltid dra upp dragkedjan innan du tvättar plagget. Är dragkedjan öppen är det inte ovanligt att kedjan fastnar i andra plagg och på så sätt skapar hål eller uppdragna maskor.
  • Trasiga strumpbyxor – Det här med maskor är kanske som mest vanligt i samband med strumpbyxor. Som ovan nämnt är nagellack alltid en akutlösning, men det finns faktiskt knep att använda sig av för att minimera risken för att skador uppstår överhuvudtaget. För att lyckas med detta gäller det dock att man inte behöver bära strumpbyxorna direkt efter att man har köpt dom, utan har några timmar på sig. Det sägs nämligen att om man blöter ner strumpbyxorna och sedan lägger dem i en påse i frysen, ska de efter de tinat kunna bli mycket mer hållbara. Strumpbyxor kan också bli starkare av att man sprejar byxorna med en stark hårspray efter att man har satt på sig dem. Gör du det sistnämnda så se dock till att du har inte har någon lång eller vass nagel som kan riva hål i tyget.
  • Sköljmedel – Ja, det luktar gott och ja kläderna känns betydligt mer mjuka, men sanningen är att sköljmedel varken är bra för kläderna eller för miljön. Vid tvätt av vattenavstötande plagg, t. ex. ytterkläder eller träningskläder, bör sköljmedel aldrig användas. Sköljmedlet ser nämligen till att plaggen förlorar sin funktion genom att täppa igen de fibrer som finns i tyget och du kommer inom en snar framtid att behöva köpa nytt.
magazine-o