Saturday, 9 Dec 2023

Mode i hemmet

Trots att ordet mode kanske mest kopplas ihop med kläder, så är mode något som kan användas på flera olika sätt. Ett annat ord för mode är trend och med trend menar man något som är rätt i tiden.

Mode syns inte bara i klädbutikerna och på cat-walken, utan även i människors hem. Idag är det många som älskar att pyssla i hemmet, t. ex. genom att byta ut dekorationer, inredning och möbler. Precis som med allt annat så förändras modet för inredning väldigt snabbt, men det finns vissa grunder som ständigt håller i sig.

Vitt, vitt, vitt. Färgen ljusar upp, förstora och är ett självklart val för många människor. Ljusa färger har alltid varit ett säkert inredningsval och syns på allt från väggar, möbler, golv och tyger. Att inreda hela hemmet i vitt kan dock vara mycket känsligt och den kalla färgen kan ge ett alldeles för opersonligt och sterilt intryck. År 2017 var ett mycket bra exempel på hur man kunde få in ljuset i sitt hem, samtidigt som hemmet kändes varmt och välkomnande.

Mattor med mycket hår, växter och stormönstrade soffor. Det var så hemmen skulle se ut om man lyssnade på experterna. Plädar och kuddar av fuskpäls syntes till i nästan alla inredningsbutiker och nyanserna i hemmet fick helst gå i grått, beige, brunt och rosa. Det var med andra ord väldigt milda och jordnära färger som gällde och detta syntes tydligt även på modet för kläder.

Vad år 2018 kommer att bjuda på står ännu inte helt klart, men många menar att olika typer av material kommer att vara i fokus. De bruna tonerna håller fortfarande i sig, men inredningen får gärna bestå av sammetsmjuka soffor och ljusstakar eller bordsben i mässing. Att blanda hårda och mjuka material ger en mycket fin balans och skapar ett hem för det riktiga modelejonet. Även färgen rosa kommer att dominera, men med inslag av mjuka och dova toner av lila.

Naturen är viktig för människan och gör gott på många sätt. Av denna anledning är det många som väljer att pryda sina hem med mer och mer grönska, men istället för färska blommor är det nu gröna växter som syns till. Fördelen med växter är att de oftast är lättare att sköta och att det håller betydligt längre än t. ex. en bukett tulpaner. Växterna Fredskalla och Guldpalm är två alternativ för den som vill ha lättskött grönska. Förutom dess enkelhet är växterna vackra och hjälper till att rena luften i hemmet från skadliga kemikalier.

magazine-o