Saturday, 9 Dec 2023

Ungdomar och mode

Många barn och ungdomar tycker om mode och att uttrycka sig genom sina kläder och accessoarer. Mode är ett sätt att förklara för omvärlden vem man är, och ett sätt att uttrycka sin personlighet, sin åsikt, tillhörighet och sin smak. Att ges rätt att utrycka sin personlighet genom kläder kan främja ungas identitetsprocess. För barn och ungdomar som befinner sig mitt uppe i sitt eget identitetsskapande kan deras förhållande till mode och kläder vara mycket centralt och betydelsefullt.

Med det stora informationsflöde som barn och unga konsumerar dagligen kan man enkelt hitta och inspireras av många olika stilar och subkulturer och hitta det som passar just dig. Exempelvis har flera modebloggare blivit väldigt inflytelserika och fungerar som stora inspirationskällor för unga. Det finns många bloggare och influensers som är duktiga på allt som har med mode, stil och trender att göra och kommunicerar det till sina följare. Etablerade modebloggare som håller koll på trender och översätter dem till sin egen stil har stor påverkan över konsumenterna.

Historiskt sett har kläder och mode varit mycket snävt med tydliga regler om hur vi skulle se ut. Numera är synen på kläder och utseende mer fri och och inte lika styrd. Dagens stora utbud och valfrihet ger en större frihet i valet av kläder och hur vi uttrycker oss. Genom kläder och mode kan man även känna grupptillhörighet genom att bära samma kläder som den grupp vi vill identifiera oss med. I jakten på sin egen identitet söker man tillhörighet till vissa grupper samtidigt som man vill ta avstånd från andra. Det finns en kraft i att kunna gå mot strömmen och uttrycka en åsikt, t.ex genom att använda kläder som ett kommunikationsmedel.

Ungdomars modeinspiration kommer till stor del från nätet. Dessutom ökar onlinehandeln explosionsartat och vi svenskar shoppar på nätet som aldrig förr.

Många föredrar att köpa sina kläder på nätet på grund av dess många fördelar. Att hitta en produkt på internet är exempelvis betydligt enklare än att leta efter samma produkt i fysiska butiker. Med den enorma tillgången av kläder och mode som finns på nätet underlättar nätshopping för dig när du och ditt barn eller din ungdom ska köpa kläder tillsammans. Man spar tid, slipper trängas i affärer och kan och sitta tillsammans i lugn och ro hemma i soffan och välja ut kläder istället. Att sedan få hem kläderna och kunna prova dem hemma är många gånger lättare och betydligt trevligare än att stå och svettas i ett omklädningsrum.

Hos kidsbrandstore.se hittar du märkeskläder för barn och unga från flera av världens ledande varumärken. KidsBrandStore är en av Nordens största webbutiker med ett stort utbud av snygga kvalitetskläder och accessoarer som tex. kepsar, klockor, handdukar, väskor och solglasögon.

magazine-o