Saturday, 9 Dec 2023

Accessoarer och väskor

När man talar om mode kanske den mest vanliga associeringen är till kläder av olika slag, men mode är så mycket mer än så och innefattar även produkter som smycken, accessoarer av olika slag och t. ex. väskor. Precis som när det kommer till kläder så ändras modet även här och för den som inte är insatt kan det vara svårt att hänga med i svängarna.

I nästan alla butiker och affärer syns väskor till. Nuförtiden är det oftast “shoppers”, vilket är en aningen större väska, ofta med diskreta detaljer. En shopper passar utmärkt för den som ofta bär med sig mycket saker eller för den som vill garantera att saker och ting ska få plats om så skulle krävas. Utöver shoppers så är kuvertväskan fortfarande en stor hit, men till skillnad från förr så har väskorna utvecklats till att bli en del av en outfit eller näst intill kunna fungera som substitut för smycken. Glittrande stenar, strass, silkeslena tofsar och axelband gjorda i guldiga kedjor. Väskorna fyller fortfarande samma funktion som innan, men är designade för en helt annan tid och ett helt annat mode.

Även halsdukar, mössor, kepsar och vantar räknas in i kategorin. Så gör även armband, solglasögon och skärp. Kepsar har alltid varit en del av modet, men istället för att t. ex. förändra formen på kepsen valde man istället att använda sig av nya material och andra färgkombinationer och toner. Kikar du in på sektionen för kepsar för kvinnor kommer du att hitta färger som gammelrosa, grått och beige och precis som föregående år är det kepsar i mockaimitation som ligger högt upp på mångas lista.

Man väljer naturligtvis själv vad man tycker är snyggast och vad som passar en bäst, men för det riktiga modelejonet finns det “regler” även här. År 2017 bjöd på en hel del nya accessoarer som snabbt blev mode och “choker-halsbandet” var naturligtvis en av dessa.  Chokers var mycket vanliga under 90-talet, men genom att ge halsbanden en ny design och utsmyckning, blev de återigen en riktigt stor trend. För den som inte ville bära halsband skapades även tröjor med en redan påsydd choker och även baddräkter och klänningar kom i samma typ av format. Om choker-trenden kommer att hålla i sig 2018 känns tvivelaktigt. Trots att många fortfarande använder accessoaren verkar den försvinna mer och mer.

magazine-o