Tuesday, 23 Jul 2024

Hållbart mode i inredningsbranschen

Oberoende på vilken bransch man undersöker så kan man se att trender kommer och går. När man ser till inredning så har man tidigare kunnat se att trenderna verkligen svänga snabbt. Dock går det att se i dagens samhälle att läget håller på att ändras. Nu är den nya trenden och det nya modet inom inredning att saker och inredningsprylar ska vara hållbara. Därför är 2019 års mode just hållbarhet.

Det finns en ökad medvetenhet om den egna klimatpåverkan i dagens samhälle, inte minst efter politikers påtryckningar. Vi har lärt oss att numera vilja ha material som är hållbara. Modet vad gäller inredning för år 2019 ser ut enligt följande:

Färgskalorna skall följa det naturvita, ha jordiga toner men ljusgult och brunt är också inne. Dessa färger är mycket tacksamma att kunna kombinera saker som man kanske redan har i hemmet. För hallå, naturvitt kommer det någonsin att inte vara trendigt? Det är en av de bästa färgerna vi har för att kunna inreda på ett härligt sätt!

När det kommer till materialval så skall robusta material som keramik och sten användas men hör och häpna, tillsammans med högblanka ytor! Kanske vill man inte helt ändra om exempelvis i köket så att man får högblankt men införskaffa då detaljer i material som är hållbara och miljövänliga som just keramik och sten men också jute, lin, trä och läder utgör de perfekta materialen i årets mode.

Något som många kanske glömmer bort är just taklampor som inredning! Genom att köpa antingen en neutral taklampa så kan man ändra ljuset med hjälp av val av glödlampa eller dimer så kan påverka ett rum mycket. Eller kanske gillar man att gå lite crazy och köper någonting helt oväntat till hemmet som får vara ett statement!

På tal om statement så är en trend år 2019 det som kallas för statementmattor. Tidningen Elle skriver att mattan är ett statement att man bör våga inreda med mattor i olika färger och former för att ge hemmet en personlig touch.

Glöm inte heller blommorna! En studie som Lantbruksuniversitet skriver om har kunnat visa att de personer som vistas i grönområden får ökad koncentrationsförmåga, lägre stressnivåer, förbättrad motorik, ökat välbefinnande och bättre allmän funktion. Så omge dig av blommor i hemmet för att främja en hälsosam och härlig miljö!

Ett annat tips för att hålla i modet vad gäller hållbarhet är att återanvända. Tidigare rapporterade SVT om att förra årets trend vad gällde julklappar var att ge bort just begagnade saker. Tänk därför efter en extra gång innan du gör dig av med inredningsgrejer, kanske kan du lämna dem till en second hand-butik eller ge bort i present till någon? Återbruk är en trend som verkar vara här för att stanna!

magazine-o