Monday, 27 May 2024

Mode – vad är det?

Ordet mode kommer från början från det latinska ordet modus och beskriver något som är rätt i tiden. Främst används ordet i samband med kläder, accessoarer och skor, men även i samband med frisyrer, inredning och smink. Den senaste is-kaffen kan bli mode och så kan även platåskorna från 90-talet som länge legat gömda i din garderob. Mode förändras ständigt och trots att vissa saker kommer tillbaka, så brukar det ändå vara en lite förbättring eller twist på trenden.

Vad som är mode eller inte varierar från person till person och är en fråga om den egna smaken. Vissa känner sig mer än moderiktiga genom att använda basplagg av olika slag, medan en annan följer de senaste trenderna från cat-walken. Modet på stora fashionshower är oftast betydligt mer än vad som ses i affärerna och här har allt från sömmar till knapphål en mycket stor betydelse.

Oavsett vad man anser att mode är, är det viktigt att man känner sig fin och självsäker i sina kläder och att man är bekväm med vad man har på sig. Visst finns det vissa accessoarer, skor eller klädesplagg som anses passé, men det finns ingen regel som säger att de inte kommer komma tillbaka, precis som många andra plagg har gjort. Med de sagt behöver man aldrig följa ett mode som man inte tycker om, utan kan skapa sig ett mode och en trend som passar just en själv. Valmöjligheterna är många och idag behöver man inte ha den senaste jackan från Ralph Lauren för att känna sig trendig. Många budgetkedjor säljer näst intill identiska plagg, men till ett mycket lägre pris.

Trender kommer och går, men den egna smaken består. Välj det du själv tycker om!

magazine-o