Monday, 27 May 2024

Ge uttryck för det som är du

Enligt Svenska Akademien betyder mode “smak­riktning, rådande bruk el. snitt: ​vara på modet” eller “populär före­teelse vid viss tid­punkt eller under visst tidsskede om uppfattning, sysselsättning etc”.

Jag tycker alltid att mode har varit intressant, i det avseendet att det går i vågor, olika cykler. Från en tidsepok till en annan så förändras något, medan något annat kommer igen och på nytt blir på mode. En av de roliga sakerna med tidsepoken vi lever i är att modet breddas. I och med att vi, tack vare tekniken, har tillgång till att få intryck från hela världen i en knapptryckning så finns förutsättningarna för att mode kan vara ett vitt och brett begrepp. Och det är det till viss del. Samtidigt förundras jag emellanåt över hur likriktat modet ibland ter sig. För på samma sätt som det finns förutsättningar för stor diversitet, så gör tekniken det möjligt för sådant som slår igenom att verkligen slå igenom till, vad det verkar, varje hörn av jorden.

En sak som jag önskar att vi var bättre på är att urskilja mode från det konsumtionssamhälle vi lever i. Eftersom mode förändras över tid så finns risk att drivet hos människor att vara sätt i tiden gör att vi konsumerar på ett sätt som skadar vår planet. Driver som Black Friday och otaliga realisationer under året trycker på människors konsumtionshets. Black Friday har på bara några år anammats av i stort sett hela handelsindustrin och dess placering gentemot jul tror jag är en av faktorerna som bidrar till dess genomslag. Men jag tror inte mode behöver drivas av konsumtionshets, som det ofta gör idag. Jag tror det finns en sund gyllene medelväg att hitta. Exempelvis genom att blanda klassiskt mode, det vill säga sådant mode som stått sig över decennier, med mer tidstypiskt mode.

Precis som andra konstformer som musik och filmer, så kan mode väcka nostalgiska minnen och känslor. Att titta på kort från olika tidsepoker av sitt liv, och se vad man hade på sig kan vara otroligt underhållande. Likaså att studera frisyrer, tapeter och inredning från olika tider.

Men mer än att följa med i vad som är på modet så finns det få saker som fascinerar mig så mycket som människor som har sin egen stil, som använder kläder och accessoarer för att uttrycka din personlighet. Till viss del gör vi nog alla det. Men en del människor tycks ha fingertoppskänsla för detta, att det kommer utan ansträngning. Om något så är det mode för mig. När mode uttrycker det unika, det som utmärker individen från massan.

Min önskan är att mode mer skulle uttryckas på det sättet. För vid slutet av dagen så är vi alla unika i utseende och personlighet. Skulle inte det vi har på oss reflektera det?

magazine-o